.... ....
OKUYUCULARLA

Cahit Zarifoğlu'nun "Okuyucularla" yazışmaları hepimizin malumu. Bir "mektep" vasfını kazanmış bu yazışmaların 'benzer' bir örneği de bir daha olmamıştır. Bu yazışmalarda 'tanıdık' bir çok simayı görmekte sizin için şaşırtıcı olmayacaktır. Okuyucularla Zarifoğlu'nu tanımak, şiirine açılır kapılar bulmak vb. açılardan önemli olduğu kadar; bir şairin duruşunu, şairliğini, haysiyetini, yazarlık zanaatını görmek ve anlamak için de ufuk açıcıdır. Dahası bir dergi çıkarmanın, yazarlığın hakiki anlamlarıyla yüzleşme imkanı da sağlayacaktır.

Cahit Zarifoğlu'nun Mavera Dergisi'nin 17. sayısında [Nisan 1978] başlayan Okuyucularla yazışmalarını sizlere sunmaya çalışacağız. İlk olarak 17-24. sayılarda yer alan yazışmaları hazırladık. 50-55. sayılarda yer alan Okuyucularla da yakında hazır olacak. Büyük bir incelik göstererek bunları bize ulaştıran Mehmet Fidan'a teşekkür ediyoruz. Bu vesileyle elinde diğer sayılar bulunan ziyaretçilerimizden bize göndermelerini istirham ediyoruz.

" .....ŞÜKRÜ YILMAZ, Ankara
Mektubunuzda 'Okuyucularla' sütunundan söz ediyor ve ekliyorsunuz. «Ama siz bizim ciddi dergilerimizden hiç birinin yapmadığı işi başlattınız ve inanıyorum ki ciddi bir şekilde başlattınız. İşte bu durumdan cesaretle iki şiirimi göndereyim dedim. Bakalım boyumuzun ölçüsü ne kadarmış. Yalnız sizden ricam, ben bu yolun kararlı bir yolcusuyum. Yapılacak eleştiri, geleceğime çok zararı dokunacak derecede olursa açıktan yapılmaması». Bu cümlenizi buraya alacağımıza hiç ihtimal vermediğiniz için şaşırmış olacaksınız. Bilerek aldım. Bize şiirlerinizi yolluyorsunuz ve bu tür bir cümleyle de elimizi kolumuzu bağlamak istiyorsunuz. Bilin ki bir aile gibiyiz, böyle düşünüyorum ve aramızda bir takım tereddüdler olmamalı. Bizim söylediklerimiz bu sütunun imkân verdiği ölçüde kendi görüşümüzdür. Kendinize güveniniz olmalı ve bunu, söyliyeceklerimizin önüne peşinen almamalısınız.
Sanat eleştirisinde merhametin işe yarıyacağını sanmıyorum. Biz değer peşindeyiz. Aradaki pürüzleri, yapaylıkları aralayıp sağlam kişilikleri bulmayı hedefliyoruz.
«Kutlu bir Görev» ve «Kayalarda Mor Çiçek» isimli şiirlerinizi pek ala yazmışsınız. Birazdan bunlardan ilkinin bir bölümünü buraya alacağım. Ama ilkin kısaca değinelim onlara, cesur olun.
«Kayalarda Mor Çiçek» hareket ettiğiniz duygu olarak çok olumlu. Ama hep söylüyorum, iyi niyet, ideolojik heyecan, güzel duygular kâfi gelmiyor şiire. Nitekim bu şiirinizde doğadaki safiyete özlemi öylesine kötü işlemişsiniz ki, barbarca yaşıyalım daha iyi dedirtiyorsunuz insana. Karşılaştırmalarla vermeye çalışıyorsunuz istediklerinizi ama, bunların okuyucuya vereceği fikirden önce, şair olarak, sizin hükümleriniz daha çok da öfkeniz ön plana çıkıyor. Yani şiirle okuyucu arasına giriyorsunuz. Ve hep oradasınız. Başarılı sanat eserlerinde, sanatkâr hiç ortalarda görünmez. Eser ve okuyucu vardır. Ancak eserin başarı derecesini düşünmeye başladığımız zaman, vereceğimiz yargıya sahip çıkacak birini aradığımız zaman sanatkâr aklımıza gelir. Yani sanatkâr eleştiri ile birlikte vardır. Beklediğimiz yeni çalışmalarınızda bunu göz önünde tutun. «Kutlu Bir Görev» yer yer başarılı. Tuhaf ama bu şiiriniz, sırf bir fikir versin diye, şiirledüz yazı arası bir dille çevirileri yapılmış şiirlere benziyor.

Benim işim insan işlemeciliği
Sürekli masama gömülür
birini alır birini korum insanların
bu görev bana verildi verileli
insan işlemecisi olacaksam denileli
hep insanlar işlerim evimde sabah akşam
insanlar işlerim elimle taştan demirden olmayan

Kimi insanlar tam yerini alırken
denklemin içinde
kimileri bir türlü kalkmaz ağırlığından
bırakıveririm kendi gitsin
kimileriyse çökertiverir bir anda
koca bir binayı
ama ben kararlı bir işçiyim
sabırlı olduğum kadar
yanlış bir sonuçta ya da başarısız bir darbede
hemencecik ipe uzanıvermez elim
Uzakdoğulular gibi

Kişi şiirini yayınlanmış görünce ona daha net bakabilir. Size böyle bir yardımda bulunmak istedim. Görüyorsunuz ki şiiriniz su yüzüne çıkmış, bulanıklıktan kurtulamamış henüz. Burada söylemek istediğim anlamsızlık ya da zor anlaşılırlık değil. Doğrudan doğruya bizzat şiirin netliği, duruluğu. Bir hayli gayret etmeniz gerekli iyi şiirler yazabilmeniz için. Ankara'da oturduğunuza göre Maveraya uğrayın.
Selam ve sevgilerimizle.

Cahit Zarifoğlu ....."

Devamı [Okuyucularla.PDF]...

 
cahit zarifoğlu
 
Okuyucularla yayımlandı!
Okuyucularla
Cahit Zarifoğlu